Terenska nastava s učenicima

U petak 4. svibnja 2018. godine održala se je terenska nastava u sklopu projekta “Banovina i 102. br. HV - Novi Zagreb u Domovinskom ratu”. Klub VDR 102. brigade ovaj projekt provodi već duži niz godina uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja. Pedesetak učenika i učenica iz I., IV., XIII. i Ugostiteljsko-turističkog učilišta,  predmetnih profesora povijesti i članova Kluba obišlo je Banovinu te posjetilo mjesta na kojima je tijekom Domovinskog rata borbeno djelovala 102. brigada HV. Za nastavak kliknite opširnije o članku ....

 

Na ovoj terenskoj nastavi učenici su posjetili Spomen gaj 102. brigade u selu Šišinec i na mjestu prelasku rijeke Kupe čuli su detalje o VO VIHOR od gsp. Đure Maka, sudionika te operacije. Na mjestu pogibije pripadnika 102. br. učenici su zapalili svijeće, a u Spomen gaju su položili vijenac i zapalili svijeće za sve poginule pripadnike 102. brigade. Predsjednik Kluba gsp. Željko Vranić ispričao je učenicima i njihovim nastavnicima detalje o osnivanju Kluba 102. brigade, o aktivnostima i ostvarenim projektima Kluba u protekle 21. godine djelovanja.


U nastavku putovanja posjetili su učenici mjesto predaje 21. korpusa krajiške vojske u Gornjem Viduševcu kod restorana „BRIONI“ nadomak Gline. O ratnim zbivanjima tijekom Domovinskog rata nazočnima je govorila gđa. Katica Gašljević.

U Sunji su učenici slušali o obrani Sunje tijekom 1992. godine od ratnog zapovjednika 102. brigade Stjepana Berteka i Siniše Mihovića.


U selu Baćin na rijeci Uni učenici su položili vijenac na Golubici - masovnoj grobnici iz Domovinskog rata (druga po veličini u Republici Hrvatskoj), zapalili su svijeće i kod mjesne crkve za poginule civile tog sela te su posjetili Spomen sobu Domovinskog rata. Učenicima su se obratili Načelnica općine Hrvatska Dubica gđa. Ružica Karagić i Ivica Panđa Orkan.


Tijekom obilaska Hrvatske Kostajnice učenicima su o ratnim događanjima (obrani i padu) u Hrvatskoj Kostajnici govorila gospoda Siniša Mihović i Ivica Panđa Orkan. Nakon okrijepe u restoranu Djed na brdu Djed iznad Hrvatske Kostajnice učenici su posjetili spomen obilježje na mjestu smrtnog ranjavanja filmskog snimatelja Gordana Lederera na brdu Čukur te spomen obilježje na mjestu prepada i ubojstva dva ruska novinska izvjestitelja Viktora Nogina i Genadija Kurinnoga na izlasku iz sela Panjani.


Tijekom putovanja u autobusu učenici su  čitali svoje pripremljene referate o povijesnim i gospodarskim podacima o mjestima kroz koje smo putovali. Također su obrađene i teme iz Domovinskog rata o okupaciji i stradavanju nedužnog hrvatskog civilnog stanovništva tog prostora. Učenici su dobili, kao uspomenu na ovu terensku nastavu,  rokovnik s opširnijim podacima o ratnom putu 102. brigade HV i mjestima koje smo obišli na ovoj terenskoj nastavi.

Učenici su u listićima za vrednovanje ove terenske nastave izrazili svoje zadovoljstvo i pohvalu za organizaciju putovanja. Istaknuli su svoje duboke doživljaje sa stradavanjem stanovništva ovog kraja te s hrabrošću koju su iskazali branitelji i pripadnici 102. brigade u obrani i stvaranju slobodne i samostalne Republike Hrvatske.

Koristimo ovu priliku za iskazivanje zahvale svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta, a osobito želimo pohvaliti učenike i učenice na njihovom uzornom ponašanju te iskazati zahvalu njihovim predmetnim profesorima povijesti koji su ih pratili i pripremili za ovu terensku nastavu.  Zahvaljujemo i učenicima koji su tijekom mjeseca travnja i svibnja pozorno slušali i sudjelovali na stručnim predavanjima „Sat povijesti - Ratni put 102. br. HV - Novi Zagreb u Domovinskom ratu“ u njihovim školama.

tekst i foto: smih

Komentari (0)add
Morate biti logirani da bi mogli napisati komentar..

busy
 

Prijatelji portalaIzrada i održavanje


Symbol
Naslovnica