Terenska nastava na Banovini

U petak 28. listopada po izuzetno lijepom, sunčanom i toplom danu održana je terenska nastava u sklopu projekta "Banovina i 102. br. HV - Novi Zagreb u Domovinskom ratu. Ovaj projekt se organizira uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja.  Opširnije o terenskoj nastavi te slike možete pročitati i vidjeti kikom miša na Opširnije o članku ....

 

Na terenskoj nastavi sudjelovalo je 40-ak učenika i njihovih profesora povijesti iz I., IV., XIII. gimnazije i Ugostiteljsko-turističkog učilišta. Ova terenska nastava obuhvatila je sva mjesta iz ratnog puta 102. br. HV - Novi Zagreb tijekom Domovinskog rata. Obišli smo Spomen gaj 102. brigade HV u selu Šišinec na lijevoj obali rijeke Kupe gdje je mjesto prelaska ove rijeke i mjesto pogibije 13-ero pripadnika brigade. Ovdje su učenici odali počast poginulim pripadnicima 102. brigade polaganjem Vijenca i paljenjem svijeća.

Nastavak puta vodio je kroz Pokupsko do Gornjeg Viduševca (zapovijedno mijesto 102. brigade u VRO OLUJA).Učenici su upoznati s poviješću i ratnim stradanjima ovog hrvatskog mjesta, koje je u jesen 1991. godine u potpunosti bilo srušeno i spaljeno od dojučerašnjih susjeda (glinskih pobunjenih Srba potpmognutih srbo-četničkim i JNA postrojbama). U području motela BRIONI ispod Gornjeg Viduševca učenicima je pokazano mjesto predaje 21. krajiškog korpusa.

Prolazeći kroz Glinu, Petrinju, Sisak (Mošćenicu i Komarevo) učenici su bili upoznati s tijekom Domovinskog rata na području Banovine, zadnjoj crti obrane Siska i stradanju naroda Banovine. U Sunji učenicima je bila objašnjena važnost Sunjskog mostobrana.

U selu Baćin učenici su položili vijenac i zapalili svijeće na Spomen obilježju masovne grobnice. U Baćinu je prije 25 godina, točnije 21. listopada, počinjen je jedan od najstrašnijih zločina nad civilnim stanovništvom koje je počinio srpski agresor za vrijeme trajanja Domovinskog rata. Postrojba okupatorske vojske, direktno podređena Milanu Martiću, izvela je u Baćinu iz autobusa najmanje 56 civila iz Cerovljana i Hrvatske Dubice te ih poubijala automatskim oružjem, a mrtva tijela ostavljena su nepokopana uz rijeku Unu. Tek nekoliko dana poslije su počinitelji bagerima u jame na obali Une pokopali posmrtne ostatke ubijenih ljudi. Ubijenih je bilo i više, čak 137, no njihova je tijela vjerojatno odnijela Una ili su tijela premještena. Način na koji je provedeno "čišćenje" odnosno likvidacija, broj ubijenih i odnos prema civilima Hrvatima dokazuje da su srpski agresori od početka znali što čine te da su to učinili smišljeno. Baćin je druga najveća masovna grobnica u Republici Hrvatskoj. Na ovom mjestu počinjen je stravičan i zvjerski zločin s ciljem etničkog čišćenja tada okupiranog područja Hrvatske Dubice, Cerovljana i Baćina od preostalih Hrvata. Ubijeni su bili Hrvati, većinom stari, bolesni i nemoćni, oni najslabiji koji su ostali u svojim domovima i nakon pada Hrvatske Kostajnice i čitavog Pounja, jer zbog starosti nisu mogli, a neki nisu imali niti kamo otići.

U Baćinu se je učenicima obratila dožupanica Sisačko-moslavačka gospođa Anita Sinjeri-Ibrišević i načelnik Općine Hrvatska Dubica gospodin Tomislav Mateljak. U svojim govorima, osim o zbivanju u ratnim danima,  učenicima su govorili o gospodarskoj i ekonomskoj situaciji na području Hrvatske Dubice i cijele Banovine. Dožupanica Sisačko-moslavačka uručila je na poklon vrijednu foto-monografiju Sisačko -moslavačke županije, a načelnik općine je omogućio učenicima da među prvima posjete novo uređenu Spomen sobu posvećenu stradalim civilima iz masovne grobnice i poginulima s području Baćina od 1991. do 1995. godine.

Tijekom vožnje do Hrvatske Kostajnice učenici su upoznati s aktivnostima 102. brigade na čuvanju državne granice po završetku VRO OLUJA do sredine rujna 1995. godine. U Hrvatskoj Kostajnici na brdu Djed organiziran je za učenike objed. Na povratku za Zagreb učenici su posjetili Spomen obilježje HTV-ovom snimatelju Gordanu Ledereru, koji je podlo pogođen od strane srpskog snajperiste te je podlegao ranama, jer mu je bio uskraćen hitan helikopterski prijevoz za Zagreb od strane zločinačkog generala JNA Andrije Rašete te je isti suodgovoran za Ledererovu smrt.

Vrlo je važno istaknuti, kako su učenici bili izuzetno pripremljeni za ovu terensku nastavu. Pripremili su niz referata o mjestima i događajima kroz koje se je prolazilo tijekom puta. Također su organizirali radionice, gdje su sami istraživali podatke o broju poginulih, datume, vodili su razgovore i zabilješka s nazočnim pripadnicima 102. brigade - živim svjedocima tog vremena. Vrlo je važno i vrijedno pohvaliti ponašanje učenica i učenika, njihovu ozbiljnost i zainteresiranost za vrijednosti Domovinskog rata.

Ova terenska nastava je bila u potpunosti besplatna za učenike, odnosno njihove roditelje. 

Komentari (1)add
T.N.102.
Napisao vac , November 01, 2016
Bravo !!! Svaka pohvala za inicijativu i organiziranje terenske nastave.
Ovi mladi ljudi , naša djeca , na ovakav način prezentacije događaja iz domovinskog rata najbolje će naučiti i shvatiti što se sve zbilo u tom periodu.
POZDRAV SVIM HRVATSKIM BRANITELJIMA GDJE GOD BILI
prijavite abuse
negativan glas
pozitivan glas
Glasova: +6
Morate biti logirani da bi mogli napisati komentar..

busy
 

Prijatelji portalaIzrada i održavanje


Symbol
Naslovnica