OŠ ZAPRUĐE - spomen ploča

Klub VDR 102. br. HV - Novi Zagreb 28.ožujka 2018. godine otkrio je Spomen ploču u OŠ Zapruđe za poginule branitelje u Domovinskom ratu, a koji su ujedno i bili učenici te škole. Vjerujemo kako će njihova imena upisana u tvrdi kamen, svjedočiti trajno sadašnjim i budućim generacijama učenika te škole na njihovoj hrabrosti i žrtvi koju su ugradili u temelje današnje samostalne i slobodne Republike Hrvatske. Spomen ploču su svečano otkrile dvije kćerke naših suboraca. Zahvaljujemo ravnateljici škole Ružici Vitman Sović te Gradu Zagrebu što su prepoznali ovu našu inicijativu.

Ploča je otkrivena u nazočnosti roditelja, supruga i djece poginulih branitelja te izaslanika Ministra branitelja gsp. Domagoja Sivrića, Gradonačelnika gsp. Milana Bandića sa suradnicima, gsp. Ivana Lovrića,gsp. Miodraga Deme, predsjednika vijeća gradske četvrti Novi Zagreb istok,gsp.Milenka Arapovića,predsjednice vijeća MO Zapruđa gđe. Bitići, ratnih prijatelja, ratnih zapovijednika 102. br HV - Novi Zagreb rigadira Stjepana Berteka i pukovnika Alojzija Hrena, HVIDRE Novi Zagreb , ravnateljice OŠ Zapruđe, učenika i nastavnika te škole, predsjednice Vijeća roditelja, izaslanika udruga ratnih postrojbi ( 1. GBR, 2.GBR, 150.br.Hv. ) čiji su pripadnici bili poginuli branitelji.

Program je izveden intoniranjem himne i minutom Tišine. Nazočnima su se obratili emotivnim govorima predsjednika Kluba 102. brigade, nekadašnji nastavnik tjelesne kulture svih poginulih branitelja, prijatelj iz djetinjstva koji je sa njima bio u ratu, ratni zapovjednik pripadnika 102. brigade pukovnik u mirovini Tomo Krešo Špeletić. Na kraju skupu se obratio toplim riječima gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Spomen ploču su otkrile kćerke poginulih branitelja Srećka Herege i Domagoja Jogunice. Blagoslov ploče uz prigodnu molitvu, vodio je vojni kapelan Vojnog ordinarijata pater Zdravko Barić.

Moderator i voditeljica programa bila je članica Kluba 102. brigade Helena Iveković koja je cijeli program vodila nenametljivo i dostojanstveno.

U nastavku možete pročitati obraćanje predsjednika Kluba 102. brigade Željka vranića nazočnima:

Poštovane , majke , očevi, djeco i obitelji naših poginulih branitelja,poštovani Gradonačelniče sa suradnicima, poštovani izaslaniče ministra branitelja gospodine Domagoj Sivrić, poštovana gospođo ravnateljice, poštovani ratni zapovjednici 102. br. HV kapelane vojnog ordinarijata predsjedniče, Vijeća gradske četvrti N:Zagreb -istok poštovani predstavnici veteranskih braniteljskih udruga, 1.GBR TIGROVI, 2. GBR GROMOVI, 150.br HV i HVIDRE N. Zagreb, poštovana predsjednice vijeća mjesnog odbora Zapruđe, nastavnici i učenici, poštovani ratni prijatelji srdačno vas pozdravljam ispred Kluba veterana Domovinskog rata 102.br. HV - Novi Zagreb.

S posebnim ponosom i pijetetom otvaram danas ovo naše i vaše otkrivanje spomen ploče poginulim braniteljima - nekadašnjim učenicima ove škole koji su braneći Domovinu dali ono što je najvrednije a to je svoj život. Nenadovo, Domagojevo, Aleksandrovo, Robertovo, Brankovo, Srečkovo, Tomino i Nenadovo odazivanje obrani Domovine svijetli je i trajni primjer hrabrosti, požrtvovnosti i iskrenog domoljublja koje je nosilo njih i nas, koji smo krenuli u obrambeni Domovinski rat. O našem Domovinskom ratu ne postoje dvije istine nego samo jedna: vodili smo pravedni obrambeni, rat protiv velikosrpske agresije. Borili smo se za mir i slobodu te u tom ratu smo pobijedili . Za tu istinu poginuli su naši branitelji, a mi koji smo tu, podsjećati ćemo na to, na one koji su nas željeli zatrti.

Svim onim koji imaju iste namjere i danas poručujemo da im to neće uspjeti. Nama koji danas baštinimo te vrijednosti na kojima je stvorena Hrvatska država ostavljena je časna dužnost očuvanja tih vrijednosti i spomena na poginule Hrvatske branitelje. Otkrivanjem ove spomen ploče želimo reći i ostaviti trajnu poruku mladim generacijama: da su ovu školu pohađali oni koji su svojim životima zadužili sadašnje i buduće naraštaje. Na ovoj važnoj ustanovi u kojoj počinje izgradnja osobe i njezino životno usmjerenje leži zadatak da svojim radom te mlade ljude uči povijesti i na njezinim temeljima priprema za budućnost te ih naučiti kako cijeniti i prepoznati ulogu onih koji su zaslužni za ostvarivanje sna generacija Hrvata o ostvarenje slobodne i nezavisne Hrvatske. Vama koji ste došli i svojim nazočnošću uveličali otkrivanje ove spomen ploče velika hvala. Našim istinskim herojima neka je vječna slava i hvala.

I na kraju, zahvaljujem svima koji su omogućili ostvarenje i otkrivanje ove spomen ploče, a ujedno u ime Kluba 102. brigade i u svoje osobno ime želim Vama i Vašim obiteljima Sretan i blagoslovljen Uskrs.

U Zapruđu, 28. ožujka 2018. godine

foto: duc & siniša

Komentari (0)add
Morate biti logirani da bi mogli napisati komentar..

busy
 

Prijatelji portalaIzrada i održavanje


Symbol
Naslovnica