IZVJEŠTAJ SA SKUPŠTINE 2017.

Ispis

U petak 24. veljače 2017. u Maloj Mlaki održana je Redovna izvještajna skupština Kluba 102. brigade. Na Skupštini je nazočilo 50-ak članova, koji su prihvatili predloženi Dnevni red. Predsjednik gospodin Željko Vranić podnio je izvještaj o radu Kluba u 2016. godini. Podnesen je Financijski izvještaj za 2016. godinu, Plan rada za 2017. godinu, a donesena je i Odluka o visini članarine za 2017. godinu u iznosu od 100 kuna. Za nastavak kliknite opširnije o članku ....

Izvještaj o radu u 2016. godini:

Poštovani suborci, ratni prijatelji i članovi Kluba 102., poštovani gosti!

U mom izvješću o radu Kluba za prošlu 2016. godinu čut će te o ostvarenim zadacima koje smo si zadali na prošlogodišnjem Saboru. Važno je prije svega reći da ostvarujemo svake godine osnovni cilj radi kojeg smo 23. siječnja 1997. godine osnovali Udrugu, a to je čuvanje uspomene na pripadnike 102. brigade HV, odnosno na naše poginule suborce i uspomenu na djelovanje 102. brigade HV u Domovinskom ratu. Spomen gaj u Šišincu pretvara se u centar raznolikih okupljanja u velikom dijelu Pokuplja uzvodno od Siska sjaji punim sjajem.

Kažem centar okupljanja, da, dolaze školska djeca, ratni veterani, dijelovi vojnih učilišta i tamo se obučavaju o povijesti Domovinskog rata. Kao što znate naš član i WEB administrator gosp. Siniša Mihović i dalje nastavlja svojim odličnim programom obuke na terenu u koji su bili uključeni naši članovi gosp. Bertek, Hren, Koran kao i vanjski članovi zamjenica Župana Sisačko-Moslavačke županije gđa. Anita Sinjeri-Ibrišević, načelnik Općine Hrv. Dubica gosp. Tomislav Mateljak. Sve je bilo popraćeno snažnom medijskom pozornošću. Svake pa i prošle godine posjećivali su srednje škole na području Zagrebačke županije a to su I, IV, XIII gimnazija i Ugostiteljsko turističko učilište. Tim projektom obuhvaćeno je oko 500 učenika.

Najveće događanje u 2016. godini za Klub i 102. brigadu bio je obilježavanje 25. obljetnice brigade. Datum obilježavanja zbog nedostatka financija morali smo premjestiti iz lipnja u rujan 2016. godine. Kronologija obilježavanja je bila slijedeća:

- 01. rujna 2016. godine bilo je otvaranje izložbe u prostorima KUC-a Travno, izložbu je otvorio uz prisutnost izaslanika gradonačelnika, gospodina Miodraga Deme, članova Kluba i gostiju jedan od zapovjednika 102. brigade – pukovnik Alojzije Hren,

- u petak 09. rujna 2016. godine u do podnevnim satima položeni su vijenca na središnjem križu u Aleji poginulih rata u Domovinskom ratu na groblju Mirogoj,

- sveta misa zadužnica služena je crkvi Sv. Luke Evanđelista u naselju Travno,

- program centralnog događanja održan je u KUC-u Travno uz prisutnost izaslanika gradonačelnika, gospodina Miodraga Deme, general bojnika Šindlera, izaslanika načelnika glavnog stožera, gosp. Tome Medveda, ministra branitelja i izaslanika predsjednice Republike, našeg člana generala Marinka Krešića te mnogo brojnih gostiju i članova 102. brigade.

U danima obilježavanja 25. godišnjice osnutka 102. brigade naši članovi Stjepan Bertek, Siniša Mihović i Željko Vranić, bili su sudionica radio emisije zvane „PRVA CRTA“, urednice Mirune Kastratović. Na snimanju serijala „ONI SU BRANILI HRVATSKU“ u produkciji HRT-a u jednoj od emisija koja se je snimala na prostorima sela Šišinec sudjelovali su Alojzije Hren, Dragutin Brebrić i Željko Vranić.

U društveni rad moramo ubrojiti i prisustvovanje članova našeg Kluba na proslavi Dana državnosti, događanju u općini Lekenik, te tradicionalno okupljanje i polaganje vijenaca i svijeća u Kupu sa Veteranskom udrugom Vrbina iz Siska. S udrugom 148. brigade – Trnje palili smo svijeće u Ulici grada Vukovara.

13. prosinca – Dan sjećanja, to već postaje tradicija sa 2. gardijskom brigadom Gromovi da polažemo vijence i svijeće u Šišincu a u Crkvi Sv. Križa u zagrebačkom naselju Siget služi se Sveta misa.

Ne smijemo zaboraviti uradak foto video filma o 102. brigade HV Novi Zagreb, autora jednog od naših zapovjednika brigade pukovnika Ivana Bionde. U mjesecu srpnju 2016. godine bilo smo sudionici otvaranja spomen ploče našem poginulom branitelju Zdravku Fioliću u Maloj Mlaki.

Osvrćući se na naš prošlo godišnji rad ne smijemo zaboraviti spomenuti i suradnju sa Mjesnom samoupravom Šišinec, Općinom Lekenik, Udrugom „Kupa“ iz Šišinečke Gračenice, Turističkom zajednicom Lekenik, DVD Mala Mlaka.

U cijelom našem radu osjećamo potrebu i želju za većim angažmanom članova Kluba, pa vas molim za aktivno učešće u razgovor o planu i radu za 2017. godinu.

Uspoređujući plan koji smo si zadali na prošlom Saboru, vidi se da nismo izvršili ni radili na zadatku: - upis Spomen gaja u Šišincu u spomeničku baštinu RH, Sisačko-moslavačke županije ili Općine Lekenik.

Na kraju ovog mog Izvješća zahvalio bih se na marljivom radu svih članova upravnih tijela Kluba, a posebno članici našeg Kluba gđi. Heleni Bertek.

 

Iz plana rada za 2017. godinu izdvajamo:

- redovito održavanje svih spomen obilježja

- upis Spomen gaja u Šišincu u spomeničku baštinu Republike Hrvatske, Sisačko Moslavačke Županije ili opčine Lekenik.

- projekt Banovina i 102.br.hv.

- obilježavanje značajnih datuma za 102.br.hv. i za Republiku Hrvatsku.

- 102.br.HV u Domovinskom ratu za o.š.

- organiziranje Okruglog stola "102.br.HV u Vihoru"

- uređenje spomen sobe u župnom dvoru u Šišincu.