Branitelji spašavaju državu od bankrota

Image Branitelji ponovno spašavaju državu! Dio novca od prodaje sedam posto dionica Ine Fond branitelja uložit će u državne obveznice kako bi se mogao namiriti dio dugova koji stižu na naplatu. Fond branitelja za 700.000 dionica Ine dobio je milijardu i 960 milijuna kuna. Od tog iznosa oko 400 milijuna već je potrošeno na otplatu kredita, a preostalih milijardu i 560 milijuna kuna trenutačno je uloženo u bankovne depozite.

Taj novac, umanjen za nekoliko milijuna kuna, na raspolaganju je braniteljima, odnosno, kako stvari stoje, državi. Potvrdio je to član Upravnog odbora Fonda Đuro Dečak uz napomenu kako država to nije tražila od branitelja, već da su branitelji to sami predložili na posljednjoj sjednici Upravnog odbora prije deset dana.

Nastavak članka pročitajte pod opširnije...

Sigurna investicija
– Smatramo da su obveznice dobra investicija u ovom nesigurnom vremenu – kratko je objasnio Đuro Dečak. S druge strane, njegov kolega u Upravnom odboru Petar Lovrić tvrdi kako se o kupnji državnih obeznica nikad nije raspravljalo.

– Ljudi brkaju kruške i jabuke. Ne može Upravni odbor donositi odluke o investicijama u Fondu. Za to postoji Josip Glavaš. On mora nešto predložiti, a zadaća Upravnog odbora jest samo odobriti prijedlog menadžera fonda – tvrdi Lovrić i nastavlja: – Nije bilo govora ni o kakvim aranžmanima s državom. Govorilo se o obveznicama, a ne državnim obveznicama.

Menadžer fonda Josip Glavaš priču o kupnji obveznica danas nije mogao komentirati. Kratko je rekao da za takvo što ni službeno ni neslužbeno nije čuo.

Potpredsjednica Vlade i predsjednica UO Fonda Jadranka Kosor istaknula je kako nikakva odluka o kupovanju državnih obveznica nije donesena, ali kako je to svakako jedna od opcija.

Novac za isplate
– Savjetujemo se sa stručnjacima, hoćemo čuti više mišljenja kako bismo napravili najbolji odabir. Trenutačno su obveznice jedan od najsigurnijih ulaganja – kazala je J. Kosor.

Treba vidjeti koje bi bilo dospijeće tih obveznica, kaže Večernjav izvor. Ako se one izdaju na 15 ili 20 godina, u tom bi slučaju Fond hrvatskih branitelja u to mogao uložiti samo manji dio novca. Ako bi se radilo o kratkoročnim trezorskim zapisima, onda bi branitelji mogli uložiti kudikamo više.

Međutim, Fond branitelja ne može sav novac, koji je ostao od prodaje 700.000 dionica Ine, “prepustiti” državi. Nekoliko milijuna kuna, kaže Večernjakov izvor, mora ostati u Fondu kako bi se iz tog novca mogli isplaćivati oni branitelji koji žele unovčiti svoje udjele. Doduše, za tu stavku nije potrebno osigurati puno novca. Iz dana u dan u Fond pristiže sve manje zahtjeva za prodaju udjela.

Komentari (0)add
Morate biti logirani da bi mogli napisati komentar..

busy
 

Prijatelji portalaIzrada i održavanje


Symbol
Naslovnica