25. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Vihor“

U organizaciji Kluba veterana Domovinskog rata 102. brigade HV-e Novi Zagreb i Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“, uz pokroviteljstvo Sisačko-moslavačke županije 10. prosinca u Šišincu obilježena je 25. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Vihor“.

Te ratne 1991.g. Hrvatska vojska u Pokuplju i na Banovini pokrenula je napadnu operaciju postrojbi Hrvatske vojske i policije s ciljem oslobađanja okupiranih područja od veliko srpskog agresora. U toj operaciji nazvanoj „Vihor“, 22 hrvatska branitelja položila su svoje život za Domovinu. Trinaest pripadnika 102. brigade HV Novi Zagreb, 6 pripadnika 2. gardijske brigade „Gromovi“, dva pripadnika 78. samostalne bojne Glina i jedan pripadnik Specijalne jedinice policije „Osa“ Sisak. Sedamnaest branitelja poginulo je na pravcu napada Šišinec – Gračanica – Stankovac, a dvojica na pravcu Slana – Glinska Poljana.

Žrtva poginulih branitelja i vrijednosti za koje su se borili ne smije pasti u zaborav, stoga se prisjetimo njihovih časnih imena:

Robert Bartolić – 102. brigada HV-e

Nenad Bićanić– 102. brigada HV-e

Boris Car– 102. brigada HV-e

Nenad Cetin– 102. brigada HV-e

Darko Koleno– 102. brigada HV-e

Ivica Miketek– 102. brigada HV-e

Mladen Rubić– 102. brigada HV-e

Tomislav Sukobljević– 102. brigada HV-e

Božo Širanović– 102. brigada HV-e

Darko Šolić– 102. brigada HV-e

Mario Tankov– 102. brigada HV-e

Ivan Vučetić– 102. brigada HV-e

Ante Zrile– 102. brigada HV-e

Siniša Janjić – 2. gbr Gromovi

Mladen Kušar – 2. gbr Gromovi

Damir Pokić – 2. gbr Gromovi

Damir Sajko – 2. gbr

Gromovi Milan Turkalj – 2. gbr Gromovi

Pave Žgela – 2. gbr Gromovi

Ivan Cestarić – 78. samostalna bojna Glina

Nikola Dujmić – 78. samostalna bojna Glina

Žarko Raf – SJP „Osa“ Sisak

Uz ratne veterane 102. brigade HV-e, 2. gardijske brigade „Gromovi“, veterane OMB-a i OKB-a 2. gbr, veterane SJP „Osa“ Sisak i 78. samostalne bojne u obilježavanju su sudjelovale i obitelji poginulih branitelja, udruge proistekle iz Domovinskog rata Smž-e, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, predstavnici grada Gline, načelnik općine Lekenik Ivica Perović sa suradnicima te Zlatko Banić predsjednik Mjesnog odbora Šišinec sa suradnicima.

U župnoj crkvi Svete Marte u Šišincu, Svetu Misu za poginule hrvatske branitelje i molitvu kod spomen obilježja poginulih branitelja predvodio je don Antonio Mikulić, vojni kapelan vojne kapelanije Svetog Ilije Proroka iz Petrinje. Kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u „Spomen gaju 102. brigade HV-e“ izaslanstva su položila su vijenci i zapaljene svijeće. Prigodnim pozdravnim obraćanjima u ime organizatora obratio se predsjednik Kluba 102. brigade HV-e Željko Vranić i dopredsjednik udruge 2. gardijske brigade Gromovi Nenad Bužanić. Umirovljeni pukovnik Alojzije Hren ratni načelnik veze iz 102. brigade i ratni zapovjednik SJP „Osa“ Sisak SrečkoTelarokupljenima su detaljno prezentirali sam tijek akcije. Nazočnima se obratio i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić u to vrijeme ratni zapovjednik 78. samostalne bojne Glina. U svom obraćanju župan se prisjetio tih teških ratnih dana provođenja operacije „Vihor“, kao i poginulih hrvatskih branitelja.

U utorak 13. prosinca s početkom u 18:30 sati održana je sveta misa za zadušnica za sve poginule i umrle branitelje 102. brigade.

 

Komentari (0)add
Morate biti logirani da bi mogli napisati komentar..

busy
 

Prijatelji portalaIzrada i održavanje


Symbol
Naslovnica